05:34

PROTON PREVE' 2012


Tahniah dan syabas untuk PROTON kerana telah berjaya mencipta satu lagi model kereta. Tak lain dan tak bukan, model baru yang telah pun hangat diperkatakan ramai...PROTON PREVE' 2012..!!

PROTON PREVE' memiliki kelasnya tersendiri berbanding Toyota Vios dan juga Honda C. PROTON PREVE' juga jauh lebih murah dengan kereta-kereta yang sekelas denganya, iaitu sekitar RM78,500.

Anda pasti tertanya-tanya apakah yang dimaksudkan dengan PREVE' ini kan?? Memang, saya juga tertanya-tanya mengapa PROTON menamakan model barunya dengan PREVE'. 
Jika anda menggunakan 'Google Translator', anda akan dapati bermacam-macam maksud dari pelbagai bahasa dunia. Difahamkan, perkataan PREVE' ini diubahsuai oleh bahasa Inggeris iaitu PROOF, yang bererti bukti. 

Yang diolah dan dipinjam di dalam Bahasa Sepanyol yang bermaksud memperuntukan. Entah apa yang PROTON memperuntukan, aku pun tak tahu.

 Tapi, jika dikupas maksudnya itu, berkemungkinan, PROTON ingin membuktikan yang pembuat kereta Nasional berjaya berusaha untuk memperuntukan model-model kereta yang bertaraf dunia setelah berkecimpung di dalam bidang pembuatan kereta selama 27 tahun.

Berikut adalah beberapa spesifikasi ringkas mengenai 
PROTON PREVE'berbanding 2 lagi model yang setaraf dengannya:Untuk rekaan panel dalaman, ia agak kemas dan mudah,
walaupun kurang menggunakan bahan-bahan dan rekaan yang jauh lebih mewah berbanding kereta-kereta
import. 

Tetapi, penggunaan grafik ambar pada latar belakang hitam agak kurang menarik dan kurang menjadi pilihan, kerana, kesukaran membuat pameran di dalam pencahayaan tertentu.
Di bahagian stereng pula, terdapat butang kawalan sistem audio dan juga sambungan bluetooth. Stereng juga dilengkapi dengan butang shifter paddle secara manual untuk menukar gear.


Di bahagian penumpang pula, ruangan diberi lebih luas dan besar untuk keselsaan penumpang. PROTON telah memikirkan untuk memberi kepuasan kepada para penumpang bagi menempuh perjalanan yang jauh dan mengambil masa yang lama.


Di bahagian belakang juga telah diubahsuai untuk memberikan penampilan yang lebih menarik. Rekaan lampu belakang lebih eksklusif berbanding model-model sebelum ini.

Ruangan bagasi juga jauh lebih besar dengan kapasiti mencapai 508 liter.


PROTON bercadang untuk melancarkan model kereta ini sekitar 16 April nanti, dituruti dengan di Indonesia dan Thailand sekitar lewat tahun ini.

PROTON juga bercadang unutk mengeluarkan versi pemanduan sebelah kiri untuk sasaran pasaran Timur Tengah, Filipina dan juga Vietnam dengan jangkaan peningkatan 20% nilai eksport bagi setiap 4000 unit bulanan. 


Comments (0)

Post a Comment

Repost.Us